Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Távcsövek típus szerint

A távcsöveknél nem csak méret számít, különböző típusok vannak. Mindegyik típusnak van előnye és hátránya, így fontos, hogy vásárlásnál a nekünk leglényegesebb paraméterek szerint válasszunk (hordozhatóság, megfigyelés főbb területei − halvány objektumok avagy bolygók, fotózás, természetmegfigyelés stb.). Az alábbi leírások segítséget nyújtanak abban, hogy egy-egy típus milyen tulajdonságokkal rendelkezik.

Lencsés távcső

A klasszikus lencsés távcsövek kontrasztos, éles leképezést nyújtanak, így elsősorban a Hold, bolygók és kettőscsillagok vizsgálatára ideális műszerek. Emellett kisebb nagyításokkal lebilincselő képet adnak a fényesebb mély-ég objektumokról, vagy a tejútmezőkről is. Fraunhofer rendszerű akromatikus objektívvel szereltek, mely a lencsékre jellemző színi hiba (vagy kromatikus aberráció) nagy részét kiküszöböli. Fényhasznosításuk nagyon jó, kontrasztjuk is kimagasló. Karbantartást és optikai finomállítást (jusztírozást) nem igényelnek. Csillagászati megfigyelésen kívül egy képfordító prizma közbeiktatásával földi megfigyelésre is kiválóan alkalmasak.


Newton távcső

A Newton távcsövek legfontosabb előnye, hogy adott átmérőben a legolcsóbbak. Így adott összegért a legnagyobb teljesítményű műszert kapjuk. Képalkotásuk mentes a színi hibától, ám a fényutat központi kitakarás terheli (segédtükör). Utóbbi hatására a képkontraszt csak minimálisan csökken. Legtöbbször fényerős modelleket találunk, melyek ideálisak mély-ég megfigyelésre és asztrofotózásra, mindemellett nagy nagyítással bolygómegfigyelésre is kiválóak. Adott átmérőben kompaktabbak, mint a lencsés társaik, ám azoknál érzékenyebbek a mechanikai behatásokra és az optikai elemek pontos beállítására. Kialakításukból kifolyólag nappali megfi gyelésre csak korlátozottan alkalmasak. Javasoljuk kezdő megfigyelőktol a haladó amatőrökig, általános, széleskörű csillagászati felhasználásra.


Dobson-távcsövek

A Dobson szerelés a legegyszerűbb távcsőállvány. Általában a nagyobb átmérőjű Newtonok legkedveltebb szerelési módja, hiszen egyszerű és gazdaságos szerkezet, ezért még nagy méretben is megfizethető. Egy ilyen távcső a legegyszerűbben felállítható típus, ezért kis átmérőben gyerekeknek is kiváló választás lehet. Felállítás után csak az ég kívánt része felé fordítjuk, a keresőben megkeressük a kívánt objektumot és máris élvezhetjük a főműszerben a látványt. Az okulárkihuzat mindig ugyanabban az irányban áll, így kényelmes a megfigyelés. Fotózásra csak korlátozottan alkalmas (Hold, bolygók). A Dobson-távcső később tovább fejleszthető, távcsőtubusa igény szerint felszerelhető EQ mechanikára is. Ilyen távcsöveket egészen 50 cm-es tükörátmérőig kínálunk (a legnagyobbakat rendelésre).


Apokromát

A tökéletes képalkotású távcsövek. Ezekben a távcsövekben modern, különleges üveganyagok felhasználásával kiküszöbölik a hagyományos refraktorok maradék színi hibáját is, mely nagy nagyításnál, vagy fotózásnál már zavaróvá válhat. Így az ED lencsével olyan rendszert kapunk, mely mentes a különféle aberrációktól. Ezek a legsokoldalúbb távcsövek, adott átmérőben messze a legjobb optikai teljesítményt nyújtják. Nagy fényerő mellett is kiváló a leképezésük. Így a hagyományos lencsés távcsövekhez képest a jobb képalkotáson túl lényegesen rövidebb, kompaktabb távcsövet kapunk. Asztrofotózásra, bolygómegfigyelésre, vagy akár mély-egezésre is ideális távcsövek.


Panoráma távcső

Ezek a lencsés távcsövek átmenetet képeznek a természetmegfigyelő és a csillagászati távcsövek között. Tulajdonképpen csillagászati műszerek, melyek azonban természetmegfigyelésre vannak optimalizálva, köszönhetoen a finommozgatással ellátott azimutális mechanikának és a képfordító (Amici) prizmának, mellyel egyenes állású és oldalhelyes képet látunk. Ennek ellenére csillagászati megfigyelésre is alkalmasak, így két legyet üthetünk egy csapásra, természetesen némi kompromisszum árán. A spektívekhez képest nappali fényképezésre sokkal alkalmasabbak, bővebb skálán szerelhetők fel kiegészítőkkel. Panoráma távcsőnek és alkalmi csillagászkodásra ajánljuk őket.


Makszutov-Cassegrain távcsövek

Rövid tubusú praktikus távcsövek, melyek adott átmérőben a legkényelmesebben hordozhatóak és használhatóak. A rövidebb tubushossznak köszönhetően kisebb mechanikákon is stabilan ülnek és jól használhatóak. Meglepően kontrasztos képet adnak nagy nagyításokkal is, így kiválóan alkalmasak pl. hold-, bolygó- és napmegfigyelésre is. A bonyolult optikai felépítés miatt azonban adott átmérőben drágábbak, mint a Newton-távcsövek. Ideális azok számára, akik nagy teljesítményű, de mégis könnyen hordozható műszert keresnek. Csillagászat mellett természetmegfigyelésre is használhatóak.


Naptávcső

Bár valamennyire mindegyik távcső alkalmas a Nap megfigyelésére (megfelelő szűrő használata mellett), a speciális naptávcsövek egész más élményt nyújtanak, hiszen egy igen keskeny hullámhossztartományban, jellemzően a H-alfa vonalában mutatják a Nap felszínét. Ekkor láthatóvá válnak a napkitörések, és az aktív felszín állandóan változó különleges és izgalmas formái.


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron