Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Állvány, mechanika

A csillagászati távcsöveket állványra, vagy szakszóval - mechanikára tesszük, hogy az égbolt bármely területét be tudjuk állítani a távcsővel. Különféle típusai és kiegészítői lehetnek, melyekről az egyes almenük tetején tájékozódhat.

Azimutális mechanikák

Az azimutális mechanikáknak egyszerű a mozgatásuk, horizontálisan és vertikálisan (fel-le és jobbra-balra) tudjuk mozgatni őket. Előnye, hogy egyszerűbb a használatuk, és gyors a felállításuk. A legnagyobb csillagászati távcsöveket ún. Dobson állványra szokták tenni, amelynek nagy előnye, hogy a tekintélyes távcsőméreteket is még kezelhetően mozgatja és szállítani is jóval egyszerűbb, mint egy hasonló teherbírású ekvatoriális mechanikát. Nappali természetmegfigyelésre és gyors, egyszerű csillagászkordásra is lehet azimutális mechanikát használni.


Ekvatoriális (EQ) mechanikák

Az ekvatoriális (EQ) mechanikák a csillagászati objektumok megfigyelésére, pontos követésére lettek kitalálva. Óratengelyük döntött, melyet felállításnál a Sarkcsillag felé kell fordítani. Előnyük, hogy az óratengely finom mozgatásával az objektumok egyszerűen követhetőek, a Föld forgása szépen kompenzálható. A legtöbb mechanika valamely távcsövünk szériatartozéka, de önállóan is megvásárolható, ha Ön a meglévõ távcsõtubusához keres stabil mechanikát. Milyen tubushoz milyen mechanikát válasszunk? Ez függ nemcsak a távcsõ átmérõjétõl, de a tubus súlyától és hosszától is. Ha csak vizuális célra használjuk, kisebb stabilitású is megteszi, fotózáshoz sokkal robosztusabb kell. Pl. egy 8-10 cm-es refraktorhoz valamelyik EQ3-as mechanika megfelelõ, de ezek még egy 15 cm-es f/5 körüli Newton tubust is elbírnak. Fotózáshoz fontos a stabil és precíz mechanika, ekkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlni.


Automatikus (goto) mechanikák

A GoTo mechanikák legfőbb jellemzője, hogy automatikus objektumkereséssel vannak ellátva. A kézivezérlő segítségével, mely több ezer objektum adatbázisát tárolja, kiválasztjuk hogy mely objektumot szeretnénk megnézni, és a mechanika automatikusan beállítja a kívánt objektumot. A GoTo mechanikák általában precízebbek is, így asztrofotózásra ajánlott ilyet vásárolni.


Motoros vezérlések

Ekvatoriális (EQ) mechanikánkra szerelhető vezérlések alap kivitelben az égitestek automatikus követését teszik lehetővé (egy-, vagy kéttengelyes vezérlők), a GoTo fejlesztéssel viszont ezeken túl az automatikus objektumkeresés is megvalósul, egyszerű mechanikánkból GoTo-s mechanika válik.


Mechanikák áramellátása

A mechanikák áramellátását különféle áramforrásokról biztosíthatjuk, akkumulátorokról, vagy hálózatról különféle hálózati adapterekkel.


Mechanikák kiegészítői

A mechanikákra való egyéb kiegészítőket, úgy mint pl. pólustávcső, prizmasín, ellensúly, találja az alábbi sorokban. Az asztrofotós kiegészítőket az asztrofotózás menüpont alatt találja.


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron