Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Okulárok, Barlow-lencsék (fókusznyújtók)

Az okulár (vagy szemlencse) az a lencse, amibe belenézünk. Ennek cseréjével változtatható a távcső nagyítása, minél rövidebb fókuszú okulárt használunk, annál nagyobb lesz a nagyítás. A Barlow-lencsék ezt a nagyítást szorozzák a megfelelő értékkel, általában 2x, vagy 3x-os értékkel növelik a nagyítást az adott okulárral.

Okulárok 40 - 55 fok látómezővel

Az egyszerűbb okulártípusoknak jellemzően kisebb a látómezeje, kevesebb lencsetag van bennük. Főleg kisebb méretű objektumok megfigyeléséhez ideálisak (mint pl. bolygók, kettőscsillagok, stb), de természetesen használható kiterjedtebb objektumokhoz is (pl. mély-ég objektumok), de azoknál a szélesebb látómezejű okulárokkal látványosabb képet, nagyobb élményt kapunk.


Nagy látószögű okulárok (55-100 fok)

A nagy látómezejű okulárok hihetetlen nagy élményt nyújtanak, főleg a mély-ég objektumok megfigyelésénél, de pl. a Holdnál is "űrséta-élményben" lehet részünk, ha nagy nagítást használunk ilyen okulárokkal.


Okulárok 2"-es (50,8 mm) kihuzattal

A 2"-es (azaz 50,8mm-es) kihuzatba illeszkedő okulárokkal kis nagyításnál lényegesen nagyobb valós látómező érhető el. Egy 40mm-es Plössl és egy 38mm-es SWA okulárok hasonló nagyítást adnak, de az utóbbi majdnem kétszer akkora látómezejével jóval nagyobb égterületet mutat egyszerre, ezért nagyobb látszó objektumok is beleférnek a képbe.


Barlow lencsék


Okulárok fotózáshoz


Vizuális fókuszreduktor


Terresztikus prizmák


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron