Kosár
kosár tartalma: 0 Ft értékben 0 termék
Budapesti Távcső Centrum

Keresők vadászatra

Természetadta szemünk képességeinek kiterjesztésére nagyszerű eszközök a nappali keresők, nevükkel ellentétben nem csak napfényben, hanem szürkületben és éjszaka is használhatók. Kisebb keresőtávcsöveinket főképp nappalra cserkelésre, sportlövőknek vagy egyéb célokra, kiránduláshoz, madármegfigyeléshez javasoljuk. Az 50 és 56 mm-es frontlencsével rendelkezőket kedvezőtlenebb látási körülmények között is használhatjuk.

A keresőkre általában két számmal hivatkozunk, melyek egy "x"-el vannak elválaszta. Ezek adják a keresők legfontosabb tulajdonságait. Az első számérték a nagyítást, a második az átmérőt mutatja milliméterben. A két érték szorzatának négyzetgyöke a "szürkületi érték", ami sajnos csak a nagyításról és az átmérőről árulkodik, a tényleges optikai teljesítményt nem írja le. Minden 8x56-os kereső szürkületi értéke 21,17 függetlenül attól hogy az egy tízezer forint alatti áruházi darab vagy egy több százezer forintos márkás termék. Sokkal fontosabb tulajdonság a fényáteresztés (vagy transzparencia), vagyis hogy a beeső fény hány százaléka hasznosul az okulár oldalon. Ez a jobb távcsöveknél 90% felett van.

Fontos szempont még a kilépő pupilla értéke, amely az átmérő és a nagyítás hányadosa. Maximum 7 mm-es kilépő pupillának van értelme, ennél nagyobbra pupillánk nem tágul ki. A klasszikus méretek (7x50, 8x56, 9x63, 10x70) mindegyikénél 7 mm-es kilépő pupillát kapunk. Ahogy az ember öregszik, pupillája már egyre kisebbre tud csak kitágulni, ilyenkor az adott átmérőnél a nagyítást kell növelnünk, hogy a távcső által összegíűjtött fény ne menjen veszendőbe, azaz válasszunk 10x42, 10x50 vagy 10x56-os modellt. Minden távcsőhöz táska, valamint objektív- és okulársapka tartozik.

Távcsöveinkhez tartozék a hordtáska, kupakok az okulárra és az objektívre, valamint nyakpánt. Mindegyik rendelkezik dioptria és szemtávolság-állítási lehetőséggel.

 


Keresők éjszakai vadászatra (50 mm átmérő felett)


Keresők cserkelésre (45 mm átmérőig)


Keresők általános célra


Ön a Castell Nova Kft. - Budapesti Távcsõ Centrum oldalait látja. Elérhetõségünk: 1122 Budapest, Városmajor u. 21, Tel. 1/202-5651, 20/484-9300, fax: 99/332-548. Nyitva tartás: hétfõtõl péntekig 10-18h, szombat 9-13 óra között. e-mail info@tavcso.hu (iroda), btc@tavcso.hu (üzlet) vagy castell.nova@chello.hu. Kérem, észrevételeivel tiszteljen meg minket. az oldalt készítette Szabó Áron